ⓘ Madeline Kahn – amerykańska aktorka teatralna i telewizyjna. Występowała w filmach komediowych Mela Brooksa: Płonące Siodła 1974, Młody Frankenstein 1974 i Lęk ..

                                     

ⓘ Madeline Kahn

Madeline Kahn – amerykańska aktorka teatralna i telewizyjna.

Występowała w filmach komediowych Mela Brooksa: Płonące Siodła 1974, Młody Frankenstein 1974 i Lęk wysokości 1977. W październiku 1999 roku, dwa miesiące przed swoją śmiercią, poślubiła Johna Hansbury’ego.

                                     

1. Filmografia

  • 1983 – Oh Madeline
  • 1995 – New York News
  • 1975 – Ostatnia miłość At Long Last Love
  • 1979 – Wielka wyprawa muppetów The Muppet Movie
  • 1995 – Nixon
  • 1990 – Wesele Betsy Betsys Wedding
  • 1998 – Dawno temu w trawie A Bugs Life
  • 1980 – Simon
  • 1986 – My Little Pony: The Movie
  • 1972 – No i co, doktorku? Whats Up, Doc?
  • 1985 – Trop Clue
  • 1986 – Amerykańska opowieść An American Tail
  • 1981 – Historia świata: Część I History of the World: Part I
  • 1999 – Judy Berlin
  • 1987 – Mr. President
  • 1972 – Harvey
  • 1978 – Tani detektyw The Cheap Detective
  • 1982 – Slapstick Of Another Kind)
  • 1983 – Żółtobrody Yellowbeard
  • 1975 – Przygody najsprytniejszego z braci Holmesów The Adventure of Sherlock Holmes Smarter Brother
  • 1984 – Gorący towar City Heat
  • 2007 – The Magic 7
  • 1994 – Wariackie święta Mixed Nuts
  • 1996 – Tylko z miłości For Love Alone: The Ivana Trump Story
  • 1996 – London Suite
  • 1974 – Młody Frankenstein Young Frankenstein
  • 1977 – Lęk wysokości High Anxiety
  • 1986 – Comic Relief
  • 1973 – Papierowy księżyc Paper Moon
  • 1974 – Płonące Siodła Blazing Saddles
  • 1980 – Wholly Moses!
  • 1980 – Happy Birthday, Gemini
  • 1988 – Sesame Street Special
                                     

2. Nagrody

  • 1984 – nominacja do Złotego Globu dla najlepszej aktorki w serialu telewizyjnym Oh Madeline
  • 1975 – nominacja do Oscara dla najlepszej aktorki drugoplanowej za film Płonące Siodła
  • 1974 – nominacja do Oscara dla najlepszej aktorki drugoplanowej za film Papierowy księżyc
  • 1975 – nominacja do Złotego Globu dla najlepszej aktorki drugoplanowej za film Młody Frankenstein
  • 1974 – nominacja do Złotego Globu dla najlepszej aktorki drugoplanowej za film Papierowy księżyc
  • 1973 – nominacja do Złotego Globu dla najbardziej obiecującego debiutu kobiecego za film No i co, doktorku?
                                     
  • Gene Wilder - Jim Slim Pickens - Taggart Harvey Korman - Hedley Lamarr Madeline Kahn - Lili Von Shtrupp Mel Brooks - Gubernator William J. Le Petomanne
  • O Shaughnessy Juliette Lewis jako Gracie Barzini Anthony LaPaglia jako Felix Madeline Kahn jako Blanche Munchnik Wariackie święta w bazie IMDb ang. Wariackie
  • Alfreda Hitchcocka. Mel Brooks dr Richard H. Harpo Thorndyke Zabójca Madeline Kahn Victoria Brinsbane Cloris Leachman Siostra Charlotte Diesel Harvey
  • Bogdanovicha. Ryan O Neal Moses Pray Tatum O Neal Addie Loggins Madeline Kahn Trixie Delight John Hillerman Poseł Hardin Jess Hardin P.J. Johnson
  • Marty Feldman Igor Cloris Leachman Frau Blücher Teri Garr Inga Madeline Kahn Elizabeth Gene Hackman Ślepiec Mel Brooks Wilkołak Kot Victor
  • Mojżesz Komikus Torquemada Jacques Sikaj Król Ludwik XVI Dom DeLuise - cesarz Neron Madeline Kahn - cesarzowa Nympho Harvey Korman - hrabia de Monet Cloris Leachman
  • Gilbert Martin Hewitt Dan, syn Żółtobrodego Michael Hordern dr Gilpin Madeline Kahn Betty, żona Żółtobrodego James Mason kapitan Hughes Kenneth Mars
  • roku. Debiut reżyserski Gene a Wildera. Gene Wilder Sigerson Holmes Madeline Kahn Jenny Hill, śpiewaczka Marty Feldman Sierżant Orville Stanley Sacker
  • Jaworska polska dziennikarka, zwyciężczyni konkursu Miss Polonia 1984 Madeline Kahn amerykańska aktorka i piosenkarka Magdalena Kemnitz polska wioślarka
  • listopada Mary Kay Bergman, amerykańska aktorka ur. 1961 3 grudnia Madeline Kahn amerykańska aktorka ur. 1942 18 grudnia Robert Bresson, francuski
  • Elliott Gould Gospodarz konkursu piękności Bob Hope Sprzedawca lodów Madeline Kahn Klientka w El Sleezo Cafe Carol Kane Myth Cloris Leachman sekretarka
  • Morda David Hyde Pierce Slim Joe Ranft Helmut Denis Leary Francis Madeline Kahn Gypsy Bonnie Hunt Rosie John Ratzenberger Pan Pchełka Brad Garrett