ⓘ Mirosław Kijowicz – polski reżyser filmów animowanych, krytyk filmowy, wykładowca Łódzkiej Szkoły Filmowej i Uniwersytetu Śląskiego. ..

                                     

ⓘ Mirosław Kijowicz

Mirosław Kijowicz – polski reżyser filmów animowanych, krytyk filmowy, wykładowca Łódzkiej Szkoły Filmowej i Uniwersytetu Śląskiego.

                                     

1. Życiorys

Podczas niemieckiej okupacji był harcerzem Bojowych Szkół Szarych Szeregów, ps. Żaba. W 1944 trafił do II plutonu 2. kompanii batalionu "Parasol”. W jego szeregach uczestniczył w powstaniu warszawskim. Odznaczony został Krzyżem Walecznych.

Ukończył historię sztuki na Uniwersytecie Warszawskim 1955 i Akademię Sztuk Pięknych w Warszawie 1961.

                                     

1.1. Życiorys Filmografia

  • 1985 – Silence
  • 1969 – Panopticum, Arlekin II
  • 1972 – Miasto, Magnolia
  • 1976 – Różdżka
  • 1964 – Portrety, Kabaret nagrodzony w Mar del Plata - Fipresci
  • 1973 – Lajkonik, Pandora
  • 1967 – Laterna Magica nagroda na Mar del Plata 1968, Wiklinowy kosz
  • 1981 – Pali się, Płomień, W akcji
  • 1983 – Rozmowa w pociągu rysunki: Szymon Kobyliński
  • 1972 – Oberhausen, Młyn nagrodzone w Nowym Jorku w 1972
  • 1961 – Bajka o smoku nagrodzony w Krakowie w 1963
  • 1991 – Kura
  • 1965 – Sztandar
  • 1974 – Spawacz, Trawnik, Inspekcja, Manhattan, Ręka nagrodzone w Krakowie w 1975
  • 1966 – Rondo, Klatki
  • 1978 – A-B, The Water Babies produkcja polsko-brytyjska
  • 1963 – Miasto
  • 1980 – Iskra
  • 1960 – Arlekin
  • 1968 – Miniatury, Uśmiech, Niebieska kula
  • 1982 – Architektura i komputery z W. Karpińskim
  • 1970 – Warianty
  • 1971 – Droga nagrody i wyróżnienia w Barcelonie w 1971 i Mannheim
  • 1971 – Znaki z Ryszardem Kuziemskim,
                                     
  • smoku - polski animowany film krótkometrażowy dla dzieci w reżyserii Mirosława Kijowicza i ze scenariuszem Jana Rekosza. Baśń ta została wyprodukowana w roku
  • Sladd Dorota Lanton Ellie Reżyseria: Mirosław Kijowicz Leszek Galewicz Scenografia: Mirosław Kijowicz Bartłomiej Kuźnicki Montaż: Adam Sendyk, Brian
  • 360 2007 dyr. Andrzej Barański Klatki Cages 1966 dyr. Mirosław Kijowicz Piesek w kratkę Pies, kot i... Pomysłowy Dobromir Tajemnica szyfru
  • groteska kr. 1965 Sztandar Mirosław Kijowicz anim. kr. 1965 Twarz wroga Edward Etler dok. 1965 Uśmiech Mirosław Kijowicz anim. kr. 1965 Perły i dukaty
  • Współpracował m.in. z Leszkiem Gałyszem, Piotrem Dumałą, Janem Lennicą, Mirosławem Kijowiczem Członek Koła Realizatorów Filmów dla Dzieci i Młodzieży Stowarzyszenia
  • projektu plastycznego filmu Droga zrealizowanego w 1970 roku przez Mirosława Kijowicza który wyróżniono nagrodami m.in. na festiwalach w San Sebastián